Receptas iš Beatos Nicholson „Kepinių knygos“
Reikės:
180 g minkšto sviesto,
260 g. (apie 300 ml) rudo cukraus,
1 kiaušinio
250 g (apie 450 ml) miltų
10 griliažinių saldainių
100 g juodo šokolado
Žiupsnelis druskos
Sausainiai nepakartojami. Čia nėra jokio stebuklo ir kiekvienas galite pasirinkti skonį, kokį norite: pridėkite mėgstamų riešutų ar džiovintų vaisių. Tik cukraus, kiaušinio, sviesto ir miltų proporcijas pasistenkite išlaikyti tokias pat.
• Įkaitinkite orkaitę iki 190°C
• Saldainius sudėkite į plastikinį maišelį ir padaužykite plaktuku, kad subyrėtų į nedidelius gabaliukus.
• Šokoladą sukapokite.
• Sviestą su cukrumi ir kiaušiniu išsukite Quick Chefu arba elektriniu plakikliu.
• Sviesto mišinį perdėkite į dubenį. Miltus kartu su druska persijokite į sviesto mišinį. Dėkite šokolado gabaliukus ir saldainius (arba kitus naudojamus priedus) ir viską išmaišykite mentele.
• Rankomis formuokite rutuliukus (golfo kamuoliuko dydžio ar truputį mažesnius) ir dėkite į skardą, jie kepdami sumuks. Galite iškart paspausti sausainiuką, tuomet jie bus kietesni ir traškesni.
• Kepkite 15 min, kol krašteliai paruduos. Dėmesio! Sausainiai būna gana trapūs, kol šilti, bet kuo ilgiau juos kepsite, tuo labiau jie kietės ir paruduos. Kai iškeps , palikite juos atvėsti ir sukietėti.