Želė žiedo Receptai


 

SILKĖS SUKTINUKAI DREBUČIUOSE

1 l vandens, 3-4 šaukštai acto, 1 šaukštas cukraus, truputį pipirų, lauro lapelių, 2 šaukštai želatinos, 2 svogūnai, 2 morkos, 6-8 vnt. silkės suktinukų, įvairių daržovių (gali būti susmulkintas virtas ar marinuotas žiedinis kopūstas, paprika, 2 maži pomidorai), putpelės ar vištos kiaušiniai, žirneliai, grybai ir kt.

Užpilti 125 g vandens ir brinkinti želatiną. 

Marinatui: užvirinti likusį vandenį, dėti pjaustytas morkas, cukrų, prieskonius. Morkoms suminkštėjus, dėti žiedeliais pjaustytus svogūnus. Kai suminkštėja, pilti actą, ištirpinti želatiną, išmaišyti ir ataušinti. Želė žiede išdėlioti suktinukus, užpilti marinatu, sustingdyti. Likusias daržoves sluoksniuoti, kol užpilsite visą marinatą.

 

VARŠKĖS DESERTAS SU KOKOSO DROŽLĖMIS

200 ml pieno, 125 g kokoso drožlių, 30 g želatinos (arba 3 d.š.), 300 ml grietinėlės, 250 g varškės kremo, 4 d.š. cukraus pudros, 3 lašai migdolų esencijos

Pieną pakaitinti iki virimo. Pusę drožlių 10 min. pamirkyti piene. Želatiną ištirpinti karštame vandenyje. Išplakti grietinėlę. Tuomet perkošti kokosų pieną ir kartu sumaišyti: varškės kremą, likusias kokoso drožles, kokosų pieną, 4 d. š. cukraus pudros, 3 lašus migdolų esencijos, supilti ištirpusį želatiną, plaktą grietinėlę ĮMAIŠOME PABAIGOJE. 

Želė žiedo formą patepame aliejumi, sukrečiame plakinį.

Uždengiame laikome 2 – 4 valandas.

Užpilui: šaldytas avietes sumaišome su 1/3 citrinos sulčių ir 2 d. š. cukraus pudros.

Puošiame mėtos lapeliais.

 

ŽELĖ SU FRIKADELĖMIS

5 virti kiaušiniai, 400 g apkepintų frikadelių, ½ paprikos, petražolės, 700 ml vištienos sultinio, 20 g želatinos.

Paruošti sultinį ir sudėti želatiną. Kiaušinius perpjauti pusiau ir dėti į formą. Tarp jų dėti frikadeles, petražoles ir papriką. Užpilti sultiniu ir dėti į šaldiklį, kol sustings. Puošti pomidorų skiltelėmis, citrinos griežinėliais ir žalumynais.

 

VIŠTIENOS DREBUČIAI

Višta, 1,5 l vandens, 1 poras, 1 svogūnas, 1 morka, petražolių, pipirų, druskos, 1 virtas kiaušinis, 1 pomidoras, 20 g želatinos.

Vištą virti. Kai vištiena tampa minkšta, dėti prieskonių. Verdant nusemti riebalus, kad nepakeistų patiekalo skonio. Mėsą atskirti nuo kaulų ir supjaustyti kubeliais. Sultinį perkošti, sudėti paruoštą želatiną. Formos apačioje sudėti supjaustytus kiaušinius, pomidorus, morką ir vištieną. Atsargiai supilti sultinį ir dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Puošti žalumynais.

YPATINGAS ŽELĖ TORTAS 

1 pakelis geltonos želė, 1 pakelis raudonos želė, 4 indeliai grietinės (2 indeliai po 30 proc. riebumo ir 2 po 15 proc. riebumo), nepilna stiklinė cukraus, 1 a.š. vanilinio cukraus, 25 ar 30 g smulkios želatinos.

Išbrinkinti želatiną: 25 - 30 g želatinos užpilti karštu vandeniu, išmaišyti.

 1 pakelį geltonos želatinos ir vieną pakelį raudonos želatinos užpilti karštu vandeniu naudojant šiek tiek mažiau vandens nei nurodyta ant pakuotės. 

Grietinę, cukrų, vanilinį cukrų sudėti į indą ir plakti, kol grietinė pradeda standėti, pilti paruoštą želatiną ir gerai išmaišyti. 

 Pirmas želė sluoksnis: dėti po pusę supjaustytos gabalėliais želė (raudonos ir geltonos). Viską lengvai išmaišyti.

Į želė formą įpilti želė - grietinę, dėti supjaustytą bananą, 4 mandarinus, galima dėti braškes, vyšnias. Ant plakinio su vaisiais dėti likusius želė gabalėlius. Dėti į šaldytuvą sustingti.


LEDŲ PUTĖSIAI SU ŽELĖ GABALIUKAIS IR VAISIAIS

1 l plombyro ledų, 4 pakeliai mėgstamos želė, 2 bananų, konservuotų persikų. Jei turite, galite dėti šviežių braškių (labai tinka!). 

Atskirai išbrinkiname 2 pakelius želė (pasirinkite neaukštus dubenėlius, kad būtų lengviau sustingusią supjaustyti). Dedame į šaldytuvą, kol sustings. Likusius du pakelius užpilame karštu vandeniu, išbrinkiname ir laukiame kol atvės.

Ištirpiname ledus, supilame ataušusią želė ir gerai išplakame. Tuomet supjaustome vaisius ir suberiame į plakinį. Smulkiai supjaustome iš indelių išimtą želė. Želė žiedą patepame trupučiu aliejaus ar vandens ir dedame pirmą sluoksnį supjaustytos želė. Likusią (iš indelių) želė suberiame į ledų plakinį ir išmaišome. Ant pirmo sluoksnio supilame ledų plakinį su vaisiais ir želė, šaldome šaldytuve apie 3 val.

 

ŽELĖ TORTAS

1 pak. braškių želė, 1 pak. vyšnių želė, 1 pak. kivi želė, 1 pak. apelsinų želė, 2 pak. citrinų želė.

Ištirpinti su mažesniu kiekiu vandens nei nurodyta ant pakuotės. Kai sustings supjaustyti gabalėliais. 

2 pak. citrinų želė ištirpinti su 0,5 litro vandens ir į jau bebaigiantį atšalti supilti 1 indelį sutirštinto nesaldinto pieno. Kai atvės užpilti ant sudėtų į formą želės gabaliukų. Galima įdėti ir konservuotų vaisių, tik juos reikia gerai nusausinti.

 

VARŠKĖS UŽKANDIS SU LAŠIŠA

 

300 ml grūdėtos varškės

300 ml grietinėlės

2 pomidorai

200 gr sūdytos lašišos

1,5 v.š. želatinos

krapai, svogūnų laiškai, kiti žalumynai, prieskoniai

maždaug pusė šviežio batono

Lašišą ir pomidorus supjaustyti kubeliais, susmulkinti žalumynus. Želatiną užpilti puse stiklinės verdančio vandens ir ištirpinti. Grietinėlę išplakti su varške, į šį plakinį sudėti visus kitus produktus. Gerai išmaišyti.
Formą plonai patepti aliejumi. Į formą dėti sluoksnį gautos masės (~1,5 cm), ant viršaus dėti vieną prie kitos plonai atpjautas batono riekeles, ant viršaus - vėl varškės masę ir batono riekeles. Galima daryti tik du sluoksnius, bet storesnius.
Jei skubate, padėkite pusvalandžiui į šaldiklį. Jei neskubate, dėkite į šaldytuvą ir palikite per naktį. Pjauti aštriu peiliu.


http://tvarkoslinija.lt